Praktyczna nauka zawodu odbywa się w pracowniach:
- technologiczno-żywieniowych,
- technologii gastronomicznej z obsługą konsumenta,
- hotelarskiej,
- produkcji i techniki cukierniczej.
Do dyspozycji uczniów oferujemy także:
- pracownie komputerowe ze stałym dostępem do Internetu,
- pracownie ekonomiczną i techniki biurowej,
- Centrum Informacji Multimedialnej,
- gabinety językowe i pracownie przedmiotowe,
- duża pełnowymiarowa sala gimnastyczna,
- nowoczesne boiska sportowe (trawiaste, asfaltowe),
- siłownię.
Pracownia Technologiczno-Żywieniowa
przy Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich
w Radomiu
W pracowniach technologiczno-żywieniowych uczniowie zdobywają niezbędną w swojej przyszłej pracy praktykę. Podczas zajęć mają możliwości zdobywania certyfikatów zawodowych NVQ - dokumentów potwierdzających kwalifikacje zawodowe w systemie kształcenia modułowego.
W ramach szkolenia pracownia prowadzi działalność produkcyjną w zakresie:
- przygotowania i wydawania posiłków obiadowych dla uczniów i konsumentów,
- przygotowania i obsługi przyjęć okolicznościowych oraz bankietów na zamówienie,
- wyrobu produktów ciastkarskich i garmażeryjnych,
- organizacji wyżywienia i zakwaterowania dla gości zagranicznych goszczących w naszej szkole.
Pracownie technologiczno-żywieniowe wyposażone są w:
-
maszyny, urządzenia i naczynia do przygotowywania potraw,
- próbki surowców, półproduktów, przypraw i wyrobów gotowych,
- zastawę i bieliznę stołową,
- modele, atrapy i przekroje maszyn i urządzeń stosowanych w procesach technologicznych, procesach pomocniczych oraz w kontroli produkcji,
- instrukcje obsługi i dokumentację techniczną maszyn i urządzeń.
W pracowni technologii gastronomicznej z obsługą konsumenta uczniowie poznają tajniki:
- właściwej obsługi gościa,
- przyjmowania i rejestrowania zamówienia,
- projektowania, aranżacji sal i pomieszczeń konsumpcyjnych,
- oceny jakości, dekoracji i estetyki podawanych potraw.
Organizacja zajęć obsługi konsumenta odbywa się z możliwością podawania potraw przygotowanych przez uczniów na zajęciach praktycznych.
W pracowni produkcji cukierniczej uczniowie zajmują się:
-
wypiekiem ciast i ciastek o różnych gramaturach i kształtach, przekładanych nadzieniami oraz
- różnego rodzaju polewami i kuwerturą,
- dobieraniem surowców do produkcji określonego wyrobu cukierniczego,
- dobieraniem, eksploatacją i konserwacją narzędzi i maszyn stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych.
Pracownia hotelarska
W czasie zajęć również o charakterze ćwiczeń uczniowie uczą się fachowej, kompleksowej obsługi gościa hotelowego (recepcja, służba piętrowa, gastronomia, usługi komplementarne), a także zbierania danych, gromadzenia informacji, kreowania rozwoju i planowania różnego rodzaju usług hotelarskich.
Pracownia hotelarska posiada część recepcyjną i cztery jednostki mieszkalne z dwiema łazienkami. Część recepcyjna wyposażona jest w ladę recepcyjną, dwa stanowiska komputerowe, aparaty telefoniczne, sprzęt audiowizualny: telewizor, magnetowid, rzutnik pisma.
Jednostki mieszkalne wyposażone są w łóżka, pościel i bieliznę pościelową, zestawy ręczników, drobne dodatkowe wyposażenie, a także wózek z wyposażeniem do sprzątania.
Zajęcia dodatkowe
- szkolne koło hotelarzy,
- szkolne koło turystyczno-krajoznawcze PTTK,
- zajęcia sportowe,
- koło dziennikarskie.
|